YARIYIL KARNESİ İÇİN VELİLERE TAVSİYELER
Yarıyıl tatili başlıyor. Yüz güldüren karneler kadar hayal kırıklığı olabilecek karnelerde maalesef olacak. Veliler tarafından en çok sorulan sorulardan bir tanesi; karnesi zayıf olan çocuğuma karşı nasıl davranmalıyım sorusu oluyor..
Öğrencinin karne notları düşük ya da yüksek olsun anne baba olarak vereceğiniz tepki çocuğun kişiliğine kalıcı zararlar verebiliyor. Ebeveyn olarak bu dönemler kriz dönemleridir ve bu kriz dönemlerini kazanç haline getirmek gerekiyor.
Çocuğun karnesi ne olursa olsun sözel şiddet uygulamak çocuğun psikolojisinde, özgüven ve benlik algısında yaralara neden olabilir. Örneğin çocukta aşırı korkma, çekingenlik, altına kaçırma gibi erken dönem yaşlarına ait davranışların ortaya çıkması gibi problemler gelişebiliyor.
Çocuğu etiketleyecek olan şu ifadelerden uzak durmak gerekiyor; “Sen tembelsin, yaramazsın, aklın beş karış havada!, arkadaşların seni geçti, aptalsın” vb. Bu tip cümleler çocukta “Ben hiçbir işe yaramıyorum. Hep başarısızım ve öyle kalacağım” algısına sebep oluyor.
Ceza vermek yerine derslerindeki düşük notların sebebini belirlemek, iyileştirmeye yönelik planlama yapmak ve çocuğunuzu bu konuda bilinçlendirmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
YA KARNE İYİ İSE;
Karnesi iyi olan çocuğunuza karşıda aşırı sevinç tepkileri vermek, aşırı övgüde bulunmak yerine çocuğun başarısını düzeyli şekilde takdir edilmeli ve bu başarısına katkı sağlayan olumlu davranışları pekiştirmek gerekir. Çocuk başarısında etken olan davranışları fark etmesi başarısını ve kazanmış olduğu çalışma alışkanlıklarını sürdürecektir.
Karne çocuğun sadece ders başarısını göstermez. Ders çalışma alışkanlıkları, okuldaki sosyal ilişkileri, ilgi alanları, öğrenmeye yönelik tutumu ve ailenin çocuğun eğitim hayatıyla, ilgi ve yetenekleriyle ne kadar ilgili ve bilgili olduğunu da gösteriyor. Aslında karnenin sırf çocuğun değil, ebeveynlerin de karnesi olduğunu unutmayın.
Tüm Yorumlar